На 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно

...
На 1 май България ще открие новия туристическия сезон при конкретно
Коментари Харесай

Борисов: На 1 май откриваме туристическия сезон

На 1 май България ще открие новия туристическия сезон при съответно написани правила и ограничения в местата за настаняване и хранене. Това стана ясно по време на визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен. „ Много е значимо туристическият отрасъл да се приготви още занапред за сезона, както и туристите да са осведомени при какви условия ще посещават страната ни “, акцентира министър председателят Борисов.

„ През идните майски празници ще има прогнозируемост както за компаниите от сектора, по този начин и за българските и задгранични туристи “, добави министърът на туризма Марияна Николова. Тя уточни, че всички противоепидемични ограничения в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени на следващия ден, са съгласувани с Министерството на здравеопазването.

За туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат обезпечени зелени коридори, посочи здравният министър. Костадин Ангелов уточни, че най-важното е присъединяване на страната ни в така наречен електронен зелен документ за пътешестване, който подсигурява всеки екскурзиант да има три благоприятни условия – или да е имунизиран, или да е прекарал болестта и да има антитела, или да показа негативен писиар тест. „ Ние ще дадем тази опция на всички туристи и по този метод ще улесним напредването на всеки един, който желае да посети страната ни “, разяснява той. 

Междувременно Борисов посети Националната астрономическа обсерватория Рожен, която през последните години беше интензивно осъвременена и обнови апаратурата си по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). От 2017 година до момента поддръжката на страната за обсерваторията възлиза на близо 5 милиона лв.. Предстои да бъде построен и нов радиотелескоп LOFAR за астрофизични и геофизични проучвания. Цялото належащо финансиране за обекта е в размер на 6 785 000 лева и се чака той да бъде приключен през 2027 година Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който беше на място с премиера, се похвали, че в границите на мандата държавното управление е вложило общо 100 милиона в Националните научни стратегии и в обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Борисов не пропусна да изтъкне и че е повишил заплатите на учителите и университетските преподаватели. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР